Bijzondere Klijndijkers

Berichten over bijzondere Klijndijkers…

Op dinsdag 26 april 2016 heeft burgemeester Jan Seton Henk van der Veen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Henk van der Veen is al 35 jaar actief lid van de politieke partij GemeenteBelangen Borger-Odoorn. Voor het dorp Klijndijk en omgeving heeft de heer Van der Veen
zich op diverse terreinen bijzonder ingezet. Zo is hij al ruim 30 jaar secretaris van de Begrafenisvereniging Odoorn en vrijwilliger bij de EHBO Valthe.
Vanuit deze rol is hij ook actief lid van een groep vrijwilligers in Klijndijk, die bij een reanimatie opgeroepen kunnen worden om – eventueel met de AED – hulp te bieden.
Daarnaast is hij jarenlang bestuurslid geweest van IJsvereniging De Zietak en van Dorpsbelangen Klijndijk. Hij heeft in deze laatste rol vele activiteiten gedaan.
De heer Van der Veen is al jaren lid van het 4 mei comité Valthe-Klijndijk. Dit comité organiseert de jaarlijkse herdenking bij het monument bij het
Onderduikershol in het Valtherbos. Voor dit Onderduikershol is hij een belangrijke vrijwilliger. Ook is de heer Van der Veen al weer enkele jaren
bestuurslid van de Historische Vereniging Carspel Oderen, een vereniging die de gehele voormalige gemeente Odoorn als werkgebied heeft en
zich bezighoudt met de historie van de eigen woonomgeving. Tenslotte was hij in het verleden vrijwilliger bij het internationale SIVO-dansfestival
in Odoorn, bij het stratenvolleybaltoernooi Klijndijk, bij de sportvereniging UDIK, voor de dorpskrant Plaotselijk Nijs, bij de Boermarke,
de oudercommissie van de kleuterschool en bij de basisschool.
Bron: Gemeente Borger-Odoorn

 

 

 

 

 

 

 

Koninklijke onderscheiding voor Cor Hogenkamp

KLIJNDIJK/BORGER – Burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn reikte dinsdagavond een koninklijke onderscheiding uit aan Cor Hogenkamp uit Klijndijk. Dit gebeurde na een klein symposium van de Wmo-raad Borger-Odoorn. Hogenkamp is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Hogenkamp heeft zich in het sociaal domein ruim vijftien jaar lang ingezet voor de maatschappij. Eerst als preses van de ISZW (Inspraakorgaan Sociale Zaken en Werkgelegenheid) Borger-Odoorn en daarna – opnieuw als voorzitter – van de Wmo-raad Borger-Odoorn. Daarnaast zette hij zich via de ANBO Klijndijk-Odoorn en de OSO (Overleg Samenwerkende Ouderenbonden in Borger-Odoorn) in voor zijn omgeving.    

Geen onbekende

Ook in Klijndijk is Hogenkamp geen onbekende. Zo was hij bestuurslid van de buurtvereniging in Klijndijk en sportvereniging UDIK. Hij is nog altijd vrijwilliger in aanloop naar en tijdens de jaarlijkse rommelmarkt in zijn woonplaats.

 

 

 

 

 


Lisanne van Manen wereldkampioen Tetradecathlon.

Op 24 en 25 augustus heeft Lisanne van Manen (Sperweratleet) meegedaan aan een wereldkampioenschap 14-kamp (Tetradecathlon). Ze zou alleen maar als supporter mee gaan met haar vriend Hans (die de 20-kamp (Icosathlon) ging doen) en nog een aantal van zijn club Jahn 2 uit Stadskanaal.

lisanne

Nu is het zo, dat deze dubbele meerkamp  24 jaar geleden in Finland ontstaan is en een aparte tak van de atletiekwereld is geworden. Daarom hebben ze zo hun eigen kampioenschappen in hun eigen meerkampwereld. Één keer in het jaar zijn dat de wereldkampioenschappen en komen er vooral uit Finland maar ook uit Australië en uit andere hoeken van de wereld meerkampatleten. Iedereen die wil meedoen mag zich daarvoor inschrijven.

Junioren tot 20 jaar, senioren tot 35 jaar en masters 40, 45 50, 60, 65+ deden mee. Nu bleek dat bij de junioren alleen titelverdedigster Ada Winter en een Finse Pauliina Alanko op de deelnamelijst stond. Omdat er zo weinig deelnemers waren, bedacht de groep uit Stadskanaal voor de grap dat Lisanne wel mee kon doen. En dat hebben ze de avond van te voren nog aan de organisatie gevraagd. De organisatie moest even beraden, en de doorslag werd gegeven door de officiële oprichter van deze kampioenschappen de Fin Risto Karasmaa. Hij zei “ja”. Intussen had Lisanne spikes (sportschoenen met ijzeren puntjes) gekocht (de laatste in de sportzaak en paste als gegoten) en een sportbroekje en daar ter plekke kreeg ze een deelnemersshirt en van een medereiziger mocht ze een trainingsbroek lenen. Lisanne haar wereldkampioenschappen konden beginnen! Ze was reuze enthousiast en opgewonden en bedacht zich dat ze aan iets begon wat ze nog nooit had gedaan. Haar tactiek was, om de kat uit de boom te kijken.

Sporten, 2 dagen lang van ’s morgens vroeg tot in de avond  (voor de mannen ’s avonds laat)! Je energie en krachten verdelen. Jezelf tegenkomen en de man met de hamer! Spierpijn, kramp en blaren! Hoe zal het Lisanne vergaan?

De 100 meter horden begon: Pauliina won, toen Lisanne en toen Ada. De overige vrouwen konden er ook wat van. Er was een Duitse vrouw “Maren Scott”, ze vloog over de horden. Lisanne keek haar ogen uit. Het is echt een aparte kliek mensen een bijzondere cultuur, die zichzelf onderling ook wel de “freaks” van atletiek noemen. Want ze zijn gedreven om de dubbele meerkamp te volbrengen en zichzelf te verbeteren. Jong en oud zijn bij elkaar. Meedoen aan zo’n sportfestijn geeft een soort Elfstedentocht gevoel? Of Nijmeegse 4 daagse gevoel?  Als tweede onderdeel gingen ze hoogspringen. Per persoon mocht je maar maximaal 6 keer springen. Hoe hoog wil je beginnen?

Lisanne bedacht dat ze 1.45 m in 1 sprong zou kunnen halen, dus dan maar beginnen op 1.45 m. De volgende 5 sprongen moest ze maar uitkienen. Desnoods een hoogte overslaan (de lat gaat per 5 cm omhoog). Tot Lisannes verbazing waren alle vrouwen behalve Sonja Beba uit Duitsland al klaar en moest zij nog beginnen. Ze stond dus na haar geldige sprong op 1.45m al nr 1 op de ranglijst. Lisanne bleef over op 1.50 m. Inmiddels kwam de regen met bakken uit de hemel en sprong ze na de 1.50 m niet meer verder. Zoals de tactiek van Lisanne was, hield ze haar energie achter de hand. Toen weer een behendigheidsonderdeel, de 400m horden. Dan loop je toch een eigen race. Je hebt het heel druk om in je eigen baan/laan te blijven en ook nog eens met je goede been afzetten, anders lig je met horde en al op de grond. En aan verzuring van je spieren heb je ook niks. Immers net een 1500m gelopen. Lisanne won van Ada, haar grootste concurrent. Over het algemeen won Ada alleen de sprint onderdelen van Lisanne. Vanaf  de 400m kom je op Lisanne haar terrein en dan weet ze haar kracht en snelheid goed te verdelen. Na dag 1 stond ze dus op de eerste plaats en haar enthousiasme en opgewondenheid was op de volgende dag nog net zo groot. De tweede dag liepen haast alle atleten krom van de spierpijn van dag 1, maar zodra je aan de beurt bent met je onderdeel, ga je er weer helemaal voor.

Ada wist al dat ze haar titel kwijt zou raken. Op het laatste onderdeel de 3000m  hebben ze als vriendinnen en onder luid applaus hand en hand de finish gehaald.

 


BMX / Fietscrosser Tom Sluiter, 18 jaar uit Klijndijk

tom

Iedereen kent de film nog wel van ET, het ruimtewezentje in het fietsmandje aan een bmxfiets. Dit is het moment geweest dat fietscrossen vanuit Amerika naar Europa werd gehaald. Met de ontwikkelingen van de afgelopen paar jaar is het uiteindelijk tot een Olympische tak van sport uitgegroeid. Afgelopen zomer bereikte dit een enorm hoogtepunt met de eerste Olympische bronzen medaille van Laura Smulders.

Tom Sluiter, 18 jaar, uit Klijndijk is hier ook 12 jaar geleden mee begonnen. Aangestoken door een paar vriendjes en met name zijn broer Pim (die ook 10 jaar heeft gecrosst) is hij in 2000 lid geworden van de regio vereniging F Unitas in Assen.

De eerste paar jaar werd al 2 keer per week in Assen getraind o.l.v. goede trainers die Assen in die tijd rijk was. Doordat hier al vele talenten trainden (Martijn Scherpen, Frank Heijnen, Jordy vd Heijden en de beide broers Kuipers uit Emmercompascuum) werd hier een basis gelegd voor de sportieve prestaties. Vooral de vele talenten bij Unitas dragen in de eerste jaren bij als voorbeeld voor de sportieve ontwikkelingen van Tom(-“my” destijds)

Als klein rennertje liet hij al snel van zich horen en werd in zijn eerste competitiejaar al afdelingskampioen Noord Ned. Wat zich het volgende jaar herhaalde, was de reden dat hij toen al toe treedde tot de nationale competitie van de KNWU. Al snel werd er een derde trainingsavond aan toegevoegd en vorderde de technische kwaliteit en werd hij ook nationaal een geduchte tegenstander. Vanaf dat moment was hij steevast een podium kandidaat tot op nationaal niveau .

Fietscrossen nam vanaf dat moment een vaste plek in de vrije tijd van het gezin Sluiter in. Nederland bleek niet meer groot genoeg en de auto met caravan trok Europa in. Als 7 jarig jochie nam hij al deel aan zijn eerste Europeese kampioenschap in Geneve/Zwitserland. Toen nog helemaal geen idee dat hij in het buitenland reed, kwam hij terug met de opmerking “dat ie die andere jongentjes helemaal niet kon verstaan!”. Er volgenden nog vele wedstrijden zowel indoor als outdoor, Denemarken, Belgie, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Tjechie en Engeland.

tom2

De Klijndijker viel regelmatig in de prijzen, diverse provinciale kampioenschappen (waaronder Drentse!) zijn op zijn naam geschreven. Het afgelopen seizoen was na elf jaar een hoogtepunt, tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in Appingedam, werd Tom voor de eerste keer Nationaal kampioen. Het betrof hier de cruiser klasse, 26 inch grote wielen bleek een categorie waar hij tijdens het Pinksterweekende niet was te kloppen, de directe concurrentie uit, m.n. het Noorden was dit jaar niet bij machte de Klijndijker te kloppen.

 


Ina Pruim gehuldigd

ina

Mevr Pruim heeft een Koninklijke onderscheiding gekregen voor haar inzet op sociaal gebied.  Ze is bijzonder actief voor hulp aan Roemenië. Met name hulpgoederen, die daar op de plek terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn.

 


Jan Dekker uit Klijndijk 3e op het prestigieus Lakeside Darttoernooi

jan

De goede prestaties van Jan Dekker op de Lakeside, waaraan hij voor de eerste keer aan deelnam heeft veel losgemaakt in het dorp Klijndijk. Dorpsbelang Klijndijk heeft gemeend hem te moeten huldigen en in samenwerking met het plaatselijke restaurant een dinerbon voor twee personen aan te bieden bij Buffetrestaurant Thijs en Aafke in Klijndijk. Een interview met Jan is te lezen in het ”Plaotselijk Nijs” van februari. De huldiging is te bekijken op het fotoalbum van de Website van het dorp Klijndijk.Info

 


Kai Koops Europees kampioen

Kai Koops 17 jaar uit Klijndijk Europees kampioen met op afstand bestuurbare auto “schaal 1 op 6” en zijn vader is uitgeroepen tot beste monteur op hetzelfde toernooi.

kai

Zes jaar geleden heeft Kai een auto cadeau gekregen en was daar hobbymatig mee bezig. Op een gegeven moment deed hij een keertje mee met een wedstrijd. Dit ging redelijk goed en hoe meer hij meedeed hoe meer succes hij had. Er zijn geen leeftijdcategorieën, dus hij moest direct met de grote mannen mee. Gaandeweg is hij tot de besten gaan behoren en kreeg de beschikking over fabrieksmateriaal. Hij rijdt nu voor ELCON en kan steeds over de nieuwste modellen beschikken, per wedstrijd kan hij gebruik maken van twee motoren. Zijn vader is zijn persoonlijke monteur. Sinds hij voor ELCON uit Alkmaar rijdt hebben ze alles op het Europese kampioenschap gegooid. Dit jaar was dat in Kroatië op een kleibaan, als het regent is het spekglad en als het droog is keihard. In de selectiewedstrijden was hij nog maar een middelmatige rijder. Doch in de finale was hij aan de baan gewend en hadden ze de juiste bandenkeuze gemaakt. Op driekwart van de finalerace was het profiel van zijn banden voor een groot gedeelte afgesleten, en moest zeer voorzichtig worden gemanoeuvreerd. Hij won de race op “sliks”, er zat geen profiel meer op. Vanzelfsprekend worden nu alle mogelijke banden beschikbaar gesteld voor de Europees kampioen. Voor de liefhebbers nog even het gaat om motoren van 23 cm3 die bij een toerental van 2400 7 pk leveren. Vier jaar geleden heeft Kai in Spanje per ongeluk zijn auto verkeerd gegrepen om die te redden bij een val van de monteurstafel. Hierbij heeft hij zijn pink zodanig geblesseerd dat een stukje is verwijderd. Er worden jaarlijks ongeveer 30 wedstrijden gereden. Volgend jaar wil men experimenteren op asfalt met een nieuwe auto. Wel stelt zijn vader; “zijn schoolopleiding mag er niet onder lijden.” Hij volgt op het Drenthe college de MBO opleiding autotechniek. Op de kleuterschool zei Kai al; “ik wil automonteur, autocoureur en BMW- rijder worden!”

Namens Dorpsbelang Klijndijk en Buffetrestaurant Thijs en Aafke is een dinerbon aangeboden voor deze internationale titel.