Max Douwes

Beeld Max Douwes terug in Klijndijk

De historische vereniging Carspel Oderen had in nauwe samenwerking met Dorpsbelang Klijndijk in 2011 een beeld gerealiseerd bij “de Kolk” in Klijndijk,
tevens het beginpunt van een aantal Ommetjes rond Klijndijk. In 2013 werd dit bronzen beeld echter bruut van de sokkel geslagen en gestolen.

Nu, vijf jaar na de eerste onthulling, is op 3 juni jl. een nieuw beeld van Max Douwes onthuld. onthulling

Vanaf de eerste dag na de diefstal is er gewerkt aan de terugkeer van een nieuw beeld, echter de “mallen” van het eerste beeld waren gesneuveld bij het gieten. Er moest dus opnieuw “geboetseerd” worden en daarmee alle bijkomende werkzaamheden. Nu bleek ook de emotionele schade die was toegebracht bij de kunstenares. Ze wilde wel weer meewerken aan een nieuw beeld maar liever niet weer van brons, om daarmee diefstal te voorkomen. De vereniging werd op pad gestuurd om verschillende uitvoeringen te beoordelen. Uiteindelijk werd gekozen voor ijzer, dus niet aantrekkelijk voor dieven. Overigens brengt een beeld als deze van brons ook maar ongeveer € 60,- op. Het plaatsen alleen (het boren en lijmen) kost al meer dan de waarde van het brons.

Voorafgaand aan de onthulling waren een aantal mensen uitgenodigd, die over Max Douwes vertelden. Henk Nijkeuter van het Drents Archief, waar het hele archief van Max Douwes is bewaard. Hij benadrukte zijn kunst om mensen die overal in de samenleving voorkomen en dan niet opvallen, op humoristische wijze neer te zetten. En dit dan in zijn unieke “zietakker” Drents. Ook zeer vermeldingswaard is zijn “hertaling” van het Nieuwe Testament, met nadruk geen vertaling maar een complete Bijbelse geschiedschrijving in het “zietakker” Drents. Frits Rosenbaum vertelde een verhaaltje van klein Rieksie, zoals die nu zou kunnen luiden. Marga Kool vertelde dat ze als kind al kennis maakte met verhalen van Max Douwes op zaterdagavond. Er werd geluisterd naar de RONO en iedereen moest stil zijn. Zij heeft Max een aantal keren ontmoet en er programma’s over gemaakt. Veel hedendaagse Drentse schrijvers en radiomakers zijn geïnspireerd door Max Douwes. Gerard Nijenhuis las een aantal Drentse gedichten uit eigen werk voor, die zo pasten bij het werk van Max Douwes. Gertjan Zuur van de Rabobank sprak mede namens de andere sponsoren enkele lovende woorden. Albert Trip, cultuurwethouder van de Gemeente Borger-Odoorn had respect voor zowel Max Douwes als voor de kunstenares en de initiatiefnemers voor het realiseren van het borstbeeld. Henny Oosterdijk dankte namens Dorpsbelang Klijndijk alle betrokkenden voor het herplaatsen van een beeld van ongetwijfeld de belangrijkste Klijndijker. Namens de familie bracht Annewien Douwes (dochter van) een dankwoord uit voor alle mensen die hebben meegewerkt aan het tot stand komen van het beeld.

De realisering werd mede mogelijk door sponsoring van meerdere bedrijven en particulieren en een benefietconcert georganiseerd door Carspel Oderen. De sponsoren zijn vermeld op de zuil.

Het cultuurprogramma van Lucas Koops van RTV Drenthe heeft ook uitgebreid aandacht besteed aan het hele gebeuren. Iemand van Carspel Oderen had de “kolk” gemaaid en de zuil opgeknapt, zodat de plaatsing op een goede manier kon plaats vinden.

Jammer genoeg besteedde het Dagblad van het Noorden er weinig aandacht aan, in tegenstelling tot andere media.  De journalist die vaak over Klijndijk schrijft had kennelijk geen behoefte ook eens een keer positief over Klijndijk te schrijven.

Namens Carspel Oderen Henk van der Veen.

 

Geld voor nieuw borstbeeld Max Douwes is binnen

De benefietavond voor een nieuw borstbeeld van Max Douwes heeft zo’n 800 euro opgeleverd.

Het vorige beeld, van brons, werd in 2013 gestolen uit Klijndijk. Voor een nieuw exemplaar, een initiatief van de historische vereniging Carspel Oderen, is zo’n negenduizend euro nodig.

Volgens woordvoerder Roelof Hoving van Carspel Oderen is dat bedrag nu binnen. ,,We kunnen aan de slag. Ons streven is dat Klijndijk na de zomer een nieuw beeld heeft, deze keer niet van brons maar van gietijzer of kunsthars.

De in Klijndijk geboren Max Douwes (1923-1998) werd bekend als radiomaker en televisieregisseur. max

 

 

 

Max Douwes keert terug naar Klijndijk                                               

maxdouwesHet dorp Klijndijk krijgt een standbeeld van zijn beroemste inwoner: de Drentse schrijver Max Douwes (1923-1998) die vooral bekend werd onder zijn pseudoniem Mans Tierelier. Als Mans Tierelier produceerde hij onvergetelijke verhalen over types als Ol Domnee, Klein Rieksie en Aorend van de Roege Bulten.

Het beeld is een initiatief van de historische vereniging Carspel Oderen. Dankzij bijdragen van de gemeente Borger-Odoorn, Rabobank Borger-Klenckeland, de HV Carspel Oderen, de stichting Poppen, RTV Drenthe, de families Zomer en Hofstra uit Odoorn, Dorpsbelang Klijndijk en particuliere bijdragen kon aan kunstenares Lia Krol opdracht worden gegeven om een bronzen borstbeeld van Max Douwes te maken.


Het kunstwerk is op 21 mei 2010 geplaatst aan de Kolk in Klijndijk.

maxWij bent bliede dat Max Douwes weer op de Zietak is, zien börstbeeld is 21 mei plaotst bij de kolk recht tegenover de glazen waor zien pap en mam op kamers woont hebt toen ze als underwiezersechtpaar in Klijndiek begunt bent. Carspel Oderen hev een speciale uutgave van “spitwark” maakt over de schriever, radieoman en later regiseur Max Douwes, in 1923 geboren in Klijndiek. Hij hev ok nog een groot gedielte van het nije testament in het Drents vertaald. Deze vereniging meuk er ok wark van om een beeld van dizze man in Klijndiek te kriegen. Ze hebt zörgt veur sponsors en een beeldhouwer. Met dizze vrouw kuj elders in dit nummer kennismaken. In samenwerking met Dorpsbelang is nauw overlegd waor het beeld plaotst mös worden en Dorpsbelang hev ok veur de vergunning en de fundering zörgt. De witte en zwarte tegels under de zuil moet zien betrökkenheid met de damsport uutbeelden. Twee mensen van C.O. en ien van dorpsbelang hebt drie keer een bezeuk bracht aan de kunstenaar samen met de vrouw en twee kinder van Max Douwes, om in overleg met de beeldhouwer tot een zo goed meugelijk resultaat te kommen  Een zestigtal mensen was uutnödigd de onthulling bij te wonen, sponsors, bestuursleden van Carspel Oderen en Dorpsbelangen en verdere kennissen en familieleden. Jan Veenstra har een verhaal schreven in de wollige drentse taal, die Max Douwes ok altied bezigde en vertelde dat hij inspireerd was deur hum. Harm Dijkstra had een lied maakt over het plaotsen van een beeld van de schepper, die dan later Max Douwes bleek te wezen, die de figuren “Klein Rieksie, Aol Domnee, Zwiene Geert, Lambert van de Roege Bulten, Jans Druppie”enz schept har. Allemaol namen die hij gebruukte als hij toen nog veur Radio Noord als Mans Tierelier met zien Dweellocht deur Drenthe trök. Frits Roozenbaum har op zien eigen wieze nog een mans Tierelier maakt. Als verderop in het jaor de “Ommetjes” en de uutvoering van het Kolkje en ’t Zietakkerbos klaor komt vörmt dat een mooi geheel en is het een verrieking veur Klijndiek.

Henk van der Veen


Max Douwes uit Klijndijk

Max Douwes is een schrijver, die niet alleen voor Drenthe veel heeft betekend, maar ook als televisiemaker landelijk zijn sporen heeft verdiend. Deze geboren Klijndijker kluisterde jarenlang duizenden luisteraars in het Noorden met zijn serie Mans Tierelier löp met zien dweellocht deur Drenthe aan de regionale radio. Naast de Mans Tierelierverhalen vertaalde hij ook in opdracht van de RONO het Nieuwe Testament in het Drents.

Bij de NCRV was Douwes onder meer regisseur van populaire tv-series als Stiefbeen en Zoon en De scheepsjongens van Bontekoe.

In 1964 werd Max Douwes de Televizierring  toegekend – hij nam die echter niet in ontvangst – en in 1975 ontving hij de Culturele prijs van Drenthe.

 

Mans Tierelier vertelt

RTV Drenthe heeft acht hoorspelen beschikbaar gesteld.

Afhankelijk van uw internetsnelheid kan het laden van een hoorspel, enkele seconden tot enkele minuten duren.

mans_tierelierDeel 1: Pensiongasten (14-4-1966)
Deel 2: Eigen Volk (7-1-1966)
Deel 3: Ceremoniemeester (27-7-1964)
Deel 4: Beroep aangenomen (22-11-1966)
Deel 5: Bus moet weg (6-7-1968)
Deel 6: Nieuwste fondsen (4-2-1967)
Deel 7: Bejaardenhuis (2-7-1966)
Deel 8: Nachtwandeling (28-4-1970)
Deel 9: Het oprichten van een gymnastiekclub
Deel 10: Vrouw Schliemmerman
Deel 11: Rieksie blust de brand
Deel 12: Een vreemd nest
Deel 13: Rieksie in de stank
Deel 14: Een nije administrateur
Deel 15: Aanslag op Rieksies vrijheid
Deel 16: Rieksie in de krant?

Meer informatie over Max Douwes:

Wikipedia Max Douwes
Drentsetoal, Schriever van de maond mei 2007
Dagblad van het Noorden 23-2-2010
RTV Drenthe Nieuws “Klijndijk eert Max Douwes” 15-2-2009

In 2008 is een speciaal nummer van Spitwa(a)rk, het tijdschrift van de Historische Vereniging Carspel Oderen, aan de schrijver en regisseur gewijd. Dit themanummer is geschreven om een zo volledig mogelijk inzicht te geven in zijn leven en zijn werk. Dat tijdschrift is nog steeds verkrijgbaar (Roelof Hoving, tel: 0591-549268)